Šola jadranja 2023

ŠOLA JADRANJA V JADRALNEM KLUBU BURJA V IZOLI

Veter v jadrih

ali veter v laseh in v srcih smeh …

Šola jadranja ne ponuja samo rekreacije oz. šport, temveč tudi druženje in zabavo, ki se odvija na prostem in nas lahko spremlja od najmlajših let pa do pozne starosti. Ob tem razvija fizično moč, zaupanje vase, hkrati pa spodbuja sposobnost hitrih odločitev in kolektivni duh.

Skozi teoretičen in predvsem praktičen del se bodo otroci  naučili jadralskih veščin in kako obvladovati jadrnico. Pridobili bodo osnovno znanje o opremi, čolnu, njegovem skladiščenju in vzdrževanju, jadralnih oblačilih in opremi za zaščito telesa in za varnost na čolnu. Med osnovnimi pomorskimi veščinami, s katerimi se bodo spoznali, bodo tudi različni vozli (osmica, moški vozel, pašnjak …), vreme in značilnosti različnih vetrov (burja, levant, jugo, oštro, maestral …) in njihova pojavnost in posledice na morju. Glede na veter pa se bodo naučili tudi posebnosti različnih smeri vožnje: proti vetru, z vetrom in z vetrom v bok.

Jadralnih spretnosti se bodo otroci učili na jadrnici tipa »Optimist«, posebej dizajniranega za otroke in začetnike. Najprej bodo vodili barko s pomočjo izkušenega trenerja in nato postopno, glede na lastne sposobnosti, tudi samostojno. Imeli bodo priložnost doživeti vso lepoto jadranja, se sprostiti in uživati na morju in uživati naravo z nove perspektive, ki nam jo jadranje omogoča.

Tečaj se odvija na kopnem ter na morju; ves čas pod nadzorom dveh do treh trenerjev (odvisno od števila udeleženih otrok), usposobljenih za predajanje znanja najmlajšim.

»Optimist« je posebej zasnovan za otroke, varen ter tehnično dovršen in enostaven za upravljanje, da otroci pridobijo prve in nadaljnje veščine jadranja. V jadralnem klubu Burja imamo veliko jadrnic tipa Optimist, pa tudi druge jadrnice, kot so: Laser, Fin ter dvosed 470, na katere otroci presedejo, ko so dovolj stari in imajo dovolj izkušenj, ki so za to potrebne.

»Optimist« je edini tekmovalni razred za tekmovalce do 15 let, ki jih mednarodna jadralna zveza organizira.

Nosilci olimpijskih medalj so začeli jadrati in trenirati prav na »Optimist«-u. Na svetu je več kot 150.000 fantov in deklet v več kot 100 državah. To je največja in najhitreje rastoča flota malih plovil.

Najmlajši začnejo jadrati s 7 do 8 leti, lahko pa tudi prej, v kolikor imajo dovolj razvite motorične sposobnosti ali kasneje, vse do 14. leta starosti. Po vsem svetu potekajo konkurenčne regate, državna, nacionalna in svetovna prvenstva v klasi »Optimist«, na katerih nastopajo najboljši jadralci svoje države.

Naj vaš otrok postane del naše ekipe – flote novih optimistov, ki bodo z jadranjem začeli v našem koščku morja, nadaljevali pa morda še kam drugam.

Preglej tečaje